úterý 11. března 2008

Největší hudební obchod míří do Česka

Největší hudební obchod míří do Česka
"Přání a cíl je mít iTunes v Česku na začátku letošního podzimu," říká Petr Němeček, který zastupuje v tuzemsku počítačovou firmu Apple.
A o kousek dále:
"Záleží ale, jak dopadnou jednání s hudebními vydavatelstvími. Podle toho se může obchod otevřít o pár měsíců dřív či později," dodává Němeček.

Tento článek na iDnes.cz je na prvním místě na google při zadání slova itunes.cz. Má to jednu malilinkatou chybičku. Je teprve tři roky starý. CDS tedy vede pouhé tři roky jednání o iTunes. Ty budou v ČR jen o pár měsíců později. Možná to bude na podzim, ale který rok se zatím tají. Nepodléhejte tedy skepsi, vždyť i sovětská vojska tu byla jen dočasně.

Proč by měl být iTunes v České republice?
1/ Možnost zakoupení hudby a videa v digitální podobě (předpokládám, že cena by byla nižší než u fyzických nosičů).
2/ Dostupnost raritních nahrávek a u nás neprodávaných interpretů.
3/ iTunes store je provázán (synchronizace dat, nahrávání skladeb) s telefony iPhone. Nedostupnost iTunes.cz je dle mého soudu největší překážka pro uvedení iPhone na český trh.



Biggest music store is coming to Czech Republic


“Desire and target is to have iTunes in Czech Republic at the beginning of this fall.”
Saying Petr Nemecek, who is representing Apple company on local market.
A bit forward:
“Anyway, it is important how the negotiation with music industry ends. Base on this the store can be opened couple of months earlier or later” adding Nemecek.

This article on iDnes.cz is on a first place when googling the word iTunes.cz. There is only one minor catch. It is only 3 years old. CDS is trying 3 years to negotiate about iTunes. iTunes will be in Czechia just couple of months later. Maybe it is going to be in fall. The exact year seems to be secret. Anyway, don’t panic. Even Soviet army was in here only temporary.

Why there should be an iTunes in Czech Republic?
1/ Possibility to buy digital music and video content (presuming the price would be lower than on physical media).
2/ Availability of rarities and potentially artists not sold on Czech market.
3/ iTunes is connected (data sync, music transfer) with iPhone devices. Unavailability of iTunes.cz is the biggest gap for iPhone launch on Czech market.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Milé, Slovensko by sa mohlo začať tiež aktivizovať. Neviem, či je možné iTunes Store u nás vidieť príliš ružovo, uvidíme, snáď sa stanú zázraky po uvedení Eura, ktoré by malo prísť budúci rok. Obávam sa, že na podobné "západné maniere" si krajiny východného bloku ešte počkajú.

vrtal řekl(a)...

Zdravím,
rádi spojíme síly i se Slovenskem. A http://www.macblog.sk je přeci poměrně dost čtený, ne?